De bijles van Anderwijs, dat is bijles voor iedereen. Anderwijs wil dat iedere scholier de mogelijkheid heeft om bijles te krijgen op een ontspannen manier.
Anderwijs organiseert bijspijkerkampen in schoolvakanties. De deelnemers op kamp zijn scholieren van de middelbare school, zij worden 6 uur per dag geholpen bij de schoolvakken die zij moeilijk vinden.
Tijdens een kamp is uw kind even echt weg van thuis en school. Ze worden ondergedompeld in de kampsfeer. De kampsfeer bij Anderwijs is een combinatie van vakantiegevoel en samenzijn. Het werken aan school is in deze sfeer leuker dan thuis studeren. Wij noemen dat liefkozend het “groepssfeergevoel”.
De vrijwilligers van Anderwijs zijn studenten en pas afgestudeerden. De vrijwilligers bieden hulp aan kinderen die bijles nodig hebben. Anderwijs zorgt voor een passende samenstelling van het begeleidersteam. Zo zijn er altijd ervaren vrijwilligers aanwezig en is de vakdekking goed geregeld. Tijdens de verplichte training vooraf worden verschillende aspecten van het bijspijkeren en het leiden van een kamp behandeld. De vrijwilligers gaan dus goed voorbereid op kamp.
De vrijwilligers van Anderwijs stoppen hun tijd, enthousiasme en mooie idealen in de vereniging. We gaan immers voor bijles voor iedereen en daarnaast een leuke tijd voor zowel deelnemers als begeleiders.
De bijles van Anderwijs noemen we bijspijkeren
Anderwijs kiest er bewust voor om de term bijspijkeren te gebruiken in plaats van bijles. Dit doen we omdat we geen klassikale lessen geven. Op onze kampen wordt geleerd, geholpen en geoefend met de schoolvakken. Om vergeten kennis te herstellen, in te halen of om te leren voor een toets of vooruit te werken.
Persoonlijke begeleiding en maatwerk
Anderwijs biedt een aanvulling op het voortgezet onderwijs (VMBO, HAVO, VWO). Een bijspijkerkamp van Anderwijs kan een oplossing bieden bij slechte cijfers, een opgelopen achterstand of problemen met de concentratie. Het bijspijkeren gebeurt in groepjes van maximaal 3 deelnemers per leiding, waardoor individuele problemen kunnen worden aangepakt.
Elke deelnemer krijgt veel tijd en aandacht waardoor maatwerk mogelijk is. Een deelnemer maakt niet alleen huiswerk, maar krijgt ook begeleiding in het hanteren van de leerstof. Vaak leren deelnemers op kamp om op een andere manier met de stof om te gaan. Dat werkt ook door na het kamp. Veel deelnemers gaan met meer zelfvertrouwen naar school.
We nemen leren serieus en combineren dat met gezelligheid. Er heerst op de bijspijkerkampen een prettige sfeer en een team van vrijwilligers doet er alles aan om deelnemers een leuk kamp te bezorgen waarin ze ook verder komen met hun leerstof.
De vrijwilligers van Anderwijs zoeken naar mogelijkheden om leerstof aantrekkelijk te maken. Het is bijvoorbeeld leuker om woorden te leren als je ze in je eigen omgeving tegenkomt. Daarom hangt een kamphuis soms vol briefjes met Engelse, Franse of Duitse woorden. En met snoepjes en satéprikkers kun je goed het ruimtelijk inzicht in moleculen verbeteren. Leren wordt een stuk leuker als deze leervormen naast gewone huiswerkopgaven worden toegepast.
Planning maken voor de bijles
Op de eerste dag van een kamp maakt iedere scholier een planning voor de bijles tijdens het kamp. Het maken van een planning helpt bij het structureren van huiswerk en het helpt inzicht te krijgen in het werktempo. Ook geeft de planning een beeld van wat er geleerd moet worden voor de leiding
Het lesmateriaal
De deelnemers nemen hun eigen lesmaterialen mee op kamp. Ze zijn vertrouwd met deze methode. Zo sluit de bijles goed aan op de lesstof die op school behandeld wordt.
Voor veel scholieren is het belangrijk om met plezier aan hun schoolwerk te werken. Daarom is het bijspijkeren informeel en wordt het lesmateriaal vaak aangevuld met alternatieve oefeningen. Denk bijvoorbeeld aan demonstraties voor natuurkunde of een memoryspel voor het leren van woordjes. Dit helpt bij het begrijpen en onthouden van de stof.
Vakken en niveaus
Anderwijs biedt alle middelbare schoolvakken aan op alle niveaus. Na aanmelding gaan we ons best doen om leiding te vinden die bij deze vakken kunnen helpen. Ons doel is immers bijles voor iedereen.